Een evenwichtig ontbijt, met Minute Maid | Coca-Cola België en Luxemburg

Een evenwichtig ontbijt, met Minute Maid | Coca-Cola België en Luxemburg

Neem elke ochtend een vliegende start met een evenwichtig en voedzaam ontbijt. Dat is zeker tijdens de groeifasen in de kinder- en tienerjaren heel belangrijk. Want net dan hebben kinderen en pubers extra energie en voedingsstoffen nodig. Herontdek het belang van het ontbijt, van vers fruit en vruchtensap voor jou en je gezin.

 

 

Het ontbijt: een maaltijd, fruit en essentiële voedingsstoffen

Het ontbijt moet instaan voor 20 tot 25% van je dagelijkse calorie-inname (Bron: Vigez). Fruit en groenten zijn van essentieel belang om ervoor te zorgen dat we voldoende vitamines, mineralen en vezels opnemen.

 

 

Hoe maak je een evenwichtig ontbijt klaar?

Met een ontbijt op basis van de belangrijkste voedselgroepen neem je elke ochtend een vliegende start: 

 

Ontbijtgranen, brood en andere voedingsmiddelen op basis van granen

Deze voedselgroep vormt de basis van onze voeding. Hij bevat ondermeer brood, ontbijtgranen, havermout, rijst, pasta en aardappelen. Die voedingsmiddelen bevatten koolhydraten, die je lichaam energie, vitamine B (thiamine en niacine), foliumzuur, vezels en ijzer geven.

 

Wat is een evenwichtig ontbijt? - granen en brood

 

Fruit en groenten

Deze voedingsmiddelen zijn bronnen van vitamine A, vitamine C, foliumzuur, kalium, koolhydraten en vezels. Wie veel fruit en groenten eet, loopt volgens een heleboel studies minder risico’s op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker (Bron: Vigez).

Minute Maid Sinaasappel met vitamine C en Minute Maid Multivitamines zijn een mogelijk voedingssupplement bij je ontbijt.

 

Wat is een evenwichtig ontbijt? - groenten en fruit

 

Melk en zuivelproducten

De groep van melk en zuivelproducten omvat melk, kaas, yoghurt en plattekaas. Ook met calcium verrijkte sojamelk komt in aanmerking.

 

Calcium is essentieel voor stevige en gezonde botten, hoe oud je ook bent. Een portie melk (250 ml) op je ontbijtgranen is goed voor een derde van je dagelijkse calciumbehoeften. 

 

Wat is een evenwichtig ontbijt? - melk

 

Drank voor een goede hydratatie

Hydratatie is essentieel in alle aspecten van ons leven en dus ook onmisbaar ‘s ochtends. Alle dranken dragen bij tot je dagelijkse vochtinname, inclusief de thee, koffie en vruchtensappen die je bij het ontbijt drinkt. De totale hoeveelheid vocht die je de hele dag inneemt, komt niet alleen van het water dat je drinkt, maar ook van allerlei andere soorten dranken en van het water dat in voedingsmiddelen zit. Een volwassen vrouw moet 2 liter per dag drinken, een volwassen man 2,5 liter. Naargelang hun leeftijd moeten kinderen tussen 1,3 en 2,1 liter drinken.

 

 

Andere bronnen van proteïnes

Deze groep bevat onder andere vlees, gevogelte, eieren en andere proteïnehoudende producten die niet melk zijn. Deze zijn niet essentieel bij een ontbijt, maar kunnen het wel gevarieerder maken.

 

Natuurlijk zijn bereidingen waarbij je deze producten kookt of grilt gezonder dan die waarbij je vet gebruikt.