Coca-Cola is de eerste die een asymmetrische fles op de markt brengt | Coca-Cola België en Luxemburg

Coca-Cola is de eerste die een asymmetrische fles op de markt brengt | Coca-Cola België en Luxemburg

Fanta heeft met de ‘spiral bottle’ een nieuw en opmerkelijk flesje. De petfles met een draai erin staat symbool voor de manier waarop je sap uit een sinaasappel perst. Een mooi idee, dat echter ook onze productievestiging in Antwerpen voor de nodige uitdagingen plaatste.

 

Het nieuwe flesje van Fanta is spiraalvormig en asymmetrisch. Op die manier doet het denken aan de manier waarop je een sinaasappel uitperst om de smaak en het sap te kunnen ontdekken. De nieuwe petfles heeft een reeks van ribbels en krijgt een draai in het midden. Fanta koppelt de gedraaide fles ook aan een nieuwe visuele identiteit. Een prima idee dat echter in de praktijk heel wat hindernissen opleverde. Dit type flesje was namelijk nog nooit gemaakt.

 

 

Omgaan met de druk

 

De Fanta-flesjes kregen de afgelopen decennia wel vaker van een nieuw design, maar toch hadden al de voorgaande flesjes één iets gemeenschappelijk: ze waren symmetrisch. Daarvoor zijn enkele goede redenen te bedenken. Zo zit er in een flesje bruisende frisdrank meer druk dan in een autoband. Vervorm je het flesje, dan krijg je zwakke plekken. Een asymmetrisch flesje ontwerpen en produceren, is met andere woorden een grote uitdaging. Het idee voor het asymmetrische flesje ontstond al in 2012 en werd in 2016 op verschillende markten uitvoerig getest.

 

 

“Ik vind de spiraalfles wel iets hebben, zeker omdat we de eerste fabrikant zijn die zoiets brengt” – Jan Plas, Prof Technologist Coca-Cola European Partners."

 

 

Anders afvullen

 

Dit voorjaar volgde de Belgische lancering en dus ging ook onze productievestiging in Antwerpen aan de slag met deze nooit vertoonde petfles. De asymmetrie heeft een belangrijke invloed op de productielijnen. “Het gebeurt wel eens dat we een nieuwe fles produceren, maar dit is een heel specifieke aanpassing”, zegt Jan Plas, Prof Technologist bij Coca-Cola European Partners. “Dit is de eerste asymmetrische fles op de markt. Wij bekijken vooral de impact van de nieuwe vorm op de machines waarmee we de flessen blazen en afvullen.”

 

De Fanta fles was moeilijk te produceren

 

 

Pionierswerk

 

Bij het ontwerpen van de fles zijn de ingenieurs uit de productievestigingen niet rechtstreeks betrokken. Ze geven wel richtlijnen mee die aantonen hoe snel een flesje kan vallen of wat haalbare diameters zijn, maar op de finale vorm hebben ze geen invloed. “Dat maakt het sowieso telkens een uitdaging”, zegt Jan Plas. “Ik vind de spiraalfles wel iets hebben, zeker omdat we de eerste fabrikant zijn die zoiets brengt”.

 

 

Behandelen met zachtheid

 

De lessen over de productie van een spiraalfles zijn met andere woorden in de eerste plaats te vinden bij de andere Europese productievestigingen. Al is ook dat relatief, uiteindelijk blijft het maatwerk. Elk fabriek heeft haar eigen machines, met specifieke kenmerken of een verschillende leeftijd. Elke vestiging die de nieuwe Fanta-fles produceert, gaat voor haar productielijnen op zoek naar de ideale positie van de spiraalfles. “Een fles die een beetje gedraaid is, ziet er voor een machine opeens helemaal anders uit”, legt Jan Plas uit. “Een asymmetrische fles is ook minder stabiel, waardoor je de overgang tussen de transportbanden beter moet uitlijnen. Zo’n fles behandelen we nog meer dan anders met zachtheid.”