Waarom water onmisbaar is voor ons lichaam | Coca-Cola België en Luxemburg

Waarom water onmisbaar is voor ons lichaam | Coca-Cola België en Luxemburg

Ons portfolio telt met Chaudfontaine een watermerk in zijn rangen, maar ook van de frisdranken die we maken, is water het hoofdingrediënt. Water is voor elke mens van levensbelang, maar waarom is dat zo? En welke behoefte aan water heeft elk van ons?

 

 

 

Gezondheidsinstanties adviseren volwassenen om dagelijks 1,5 liter water te drinken. In ons aanbod vind je het mineraalwater van Chaudfontaine, maar bijvoorbeeld ook Chaudfontaine Fusion. Dat is een licht bruisend mineraalwater met een vleugje citroen of pompelmoes-cranberry smaak en bovendien vrij van calorieën. Aan de basis van ons Chaudfontaine mineraalwater ligt een thermale bron aan de voet van de Belgische Ardennen. Het is een kleine geologische parel, waarbij het water 60 jaar ondergronds reist tot een diepte van 1.600 meter. Verschillende aardlagen zorgen voor een natuurlijke filtering. Het resultaat is zuiver en gebalanceerd water met een perfect evenwicht van minerale bestanddelen.  

 

Water blijft uiteraard de voorkeursdrank, maar omdat frisdranken voor 89 tot 99% uit water bestaan, kunnen ze, mits ze met mate worden geconsumeerd.

Maar waarom is die dagelijkse waterconsumptie zo belangrijk? 

 

 

Voor onze gezondheid is water samen met zuurstof de belangrijkste bouwsteen in ons lichaam.

 

 

Onmisbaar voor ons lichaam

Voor onze gezondheid is water samen met zuurstof de belangrijkste bouwsteen in ons lichaam. Het is de basis voor de biologische processen die er plaatsvinden en stuurt bijvoorbeeld in belangrijke mate onze spijsvertering. Het helpt ons lichaam te bevoorraden en om substanties af te voeren. Ook de nieren zijn afhankelijk van de hoeveelheid water die je inneemt. Zonder voldoende water functioneren de nieren niet optimaal en worden schadelijke stoffen opgeslagen in de lever. Een lever die het werk van de nieren moet overnemen, zal minder op zijn eigen taak focussen: opgeslagen vetten omzetten in bruikbare energie. 

 

 

Warmteregulator

 

Water drinken betekent echter ook afkoelen. Als warmteregulator helpt water onze lichaamstemperatuur op het juiste niveau te houden. Water neemt warmte op en brengt die warmte via het zweten naar buiten. Hoe meer je beweegt, hoe warmer je het krijgt. Je lichaam gaat zweten om af te koelen, maar heeft daardoor ook meer vocht nodig. Idealiter drink je tijdens het sporten evenveel water als je uitzweet. Voor de meeste sporten is gewoon water prima, maar je kan ook denken aan een drankje zoals Aquarius.  

 

 

Water neemt warmte op en brengt die warmte via het zweten naar buiten. Hoe meer je beweegt, hoe warmer je het krijgt.

 

 

Ons lichaam bestaat in totaal voor 75% uit water. Daalt dat cijfer met enkele procenten, dan drogen we uit. Te weinig water drinken is dan ook de basis voor een reeks van uitdrogingskwalen zoals vermoeidheid, hoge bloeddruk, hoofdpijn, infecties aan de urinewegen of slechte bloedcirculatie.

 

Hoeveel water?  

 

De maatstaf van 1,5 liter is een algemeen aanvaard principe, dat echter kan variëren van persoon tot persoon en van situatie tot situatie. Meer sporten en zweten betekent bijvoorbeeld meer behoefte aan water. Ook hete zomers en warme huistemperaturen in de wintermaanden hebben een invloed op de waterbehoefte.