Hypotoon, hypertoon of isotoon, wat is het verschil in sportdrank | Coca-Cola België en Luxemburg

Hypotoon, hypertoon of isotoon, wat is het verschil in sportdrank | Coca-Cola België en Luxemburg

Er komen steeds meer verschillende sport- en hydraterende dranken, - repen en -gelletjes op de markt. Maar wanneer heb je nu eigenlijk een sport- of hydraterende drank nodig als duur- of krachtsporter?

 

Tijdens het sporten zweet je en raak je vocht kwijt. Dat vochttekort moet worden aangevuld om krampen in je spieren te voorkomen. Dat doe je door het drinken van water.

 

In principe heb je geen sportdrank nodig bij een inspanning van minder dan een uur. Je lichaam beschikt namelijk over een energievoorraad. Sport je langer, dan put je diep in die voorraad. Naast het op peil houden van je vochtbalans, moet je je lichaam dan ook van voldoende energie voorzien. En daarbij kunnen sportdrankjes helpen.  

 

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie verschillende soorten (sport)drankjes: hypotone, isotone en hypertone. De onderverdeling gebeurt op basis van de osmotische waarde ervan: de verhouding opgeloste deeltjes koolhydraten en zouten in de drank ten opzichte van de opgeloste deeltjes in het bloed.

 

 

Wat zijn hypotone dranken

 

Hypotone dranken hebben een relatief lage osmotische druk, wat betekent dat het drankje per 100 ml, minder deeltjes (koolhydraten en zouten) bevat dan het vocht in het eigen lichaam heeft. Je lichaam kan het dus eenvoudig opnemen. Deze drank kan je het best vóór en/of tijdens het sporten drinken. 

De bekendste hypotone (sport)drank? Water.

Wat zijn hypotone, hypertone of isotone sportdranken Wat zijn hypotone, hypertone of isotone sportdranken

 

 

Verschil tussen isotone en hypertone sportdrank

 

Als je langer dan een uur sport, verandert de situatie. Na 1,5 tot 2 uur raakt je energievoorraad op. Je lichaam schakelt dan over op verbranding van vet en/of spiereiwit. Daardoor heb je minder kracht. Je kan je energievoorraad aanvullen door meer koolhydraten op te nemen en daarvoor zijn isotone en hypertone dranken uiterst geschikt. Ze bevatten veel vocht en koolhydraten en kunnen je sportprestaties aanzienlijk verbeteren.

 

Wat is isotone sportdrank?  Ze bevatten 20 tot 88 gram snelle koolhydraten per liter en tussen de 460 en 1150 mg Natrium per liter. Ze hebben dezelfde osmotische druk als het lichaamsvocht, wat betekent dat ze ongeveer hetzelfde aantal deeltjes (koolhydraten en zouten) bevatten per 100 ml. Deze sportdrank is geschikt om te drinken tijdens het sporten. Zo kan de nieuwe Aquarius Isotonic Blue Ice je energievoorraad aanvullen en je sportprestaties verbeteren.

 

 

 

De kenmerken van hypertone sportdrank dan. Die bevat meer koolhydraten en zouten per liter en heeft een grotere osmotische druk dan het lichaamsvocht, wat betekent dat het meer deeltjes (koolhydraten en zouten) bevat. Dit kan je het best na het sporten drinken. Zo kan je het verloren vocht terug goed bijvullen.