Fuze Tea en HONEST® vieren National Iced Tea Day | Coca-Cola België en Luxemburg

Fuze Tea en HONEST® vieren National Iced Tea Day | Coca-Cola België en Luxemburg

Het nationale drankje is het natuurlijk niet, maar in de Verenigde Staten is ijsthee meer nog dan bij ons een klassieker in de zomer. In zoverre dat ze er zelfs een feestdag voor hebben: 10 juni is National Iced Tea Day. Voor ons dé gelegenheid om wat weetjes over ijsthee en thee te verzamelen en te klinken op deze dag met een ijskoude Fuze Tea of Honest.

 

6000 jaar oud

 

Theebladeren werden zo’n 6000 jaar geleden voor het eerst in onze voeding gebruikt. Dat is 1500 jaar voor de Egyptenaren piramides begonnen te bouwen. Eerst waren theebladeren een groente. Pas 1500 jaar geleden kwam iemand op het idee het te combineren met heet water om zo het deugddoend drankje te krijgen dat we nu kennen.

 

Het zou nog eeuwen duren voor iemand de ‘koude versie’ uitvond. Pas in de 19de eeuw werd ijsthee voor het eerst gedronken.

 

 

China en Japan

 

Thee was heel lang een louter Chinese aangelegenheid. Pas in de 9de eeuw begonnen de Japanners het als eerste in te voeren.

 

Ook vandaag nog is China de grootste producent van thee. Op nummer twee staat India. En dat is opvallend. Thee wordt er immers pas geproduceerd en gedronken sinds de Engelsen het uit China stalen om in hun kolonie (India) te laten verbouwen.

 

 

Tweede meest gedronken drankje

 

Na water is thee het meest gedronken drankje wereldwijd. En ijsthee maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. In de Verenigde Staten is zo’n 85% van de theeconsumptie ijsthee. Opvallend is ook dat zowat enkel in België en Nederland ijsthee met bruis wordt gedronken. Ons ijsthee-merk Fuze Tea heeft daarom 3 versies zonder bubbels en eentje met op onze Belgische markt. We bieden ook een licht zoete biologische fruitige infusie van Honest aan op basis van biofruit, kruidenthee-infusies en water.

 

 

6 soorten     

                                                                                          

Er bestaan maar zes soorten thee: groene, zwarte, witte, Oolong, donkere en paarse. Ze worden allemaal uit theebladeren gemaakt en het verschil zit ‘m in wat er daarna met de bladeren gebeurt: eerst plukken en dan drogen, plukken en meteen verwarmen…

 

 

Opium

 

Toen de Engelsen met China handel dreven, werd thee eerst geruild met zilver. Daarna was opium het ruilmiddel, al gaf dat veel problemen in China omdat het zeer verslavend is. Of hoe thee ook nadelige gevolgen had… Het leidde zelfs tot oorlogen tussen de Engelsen en de Chinezen.

 

Waar komt thee vandaan