Coca-Cola verzamelaar helemaal colanuts van zijn Coca-Cola gadgets| Coca-Cola België en Luxemburg

Coca-Cola verzamelaar helemaal colanuts van zijn Coca-Cola gadgets| Coca-Cola België en Luxemburg

Overal ter wereld vind je verzamelaars van Coca-Cola memorabilia. De één is fanatieker dan de ander, maar niemand is zo ‘Colanuts’ als onze landgenoot Johan van Mierlo. Een gesprek over zijn passie voor het verhaal achter een flesje of blikje.

 

Wanneer is je Coca-Cola verzameling begonnen?

 

“Dat weet ik nog heel goed. Ik was 12 jaar en ging met mijn ouders op vakantie naar Spanje, waar op dat moment het wereldkampioenschap voetbal van 1982 plaatsvond. Daar kreeg ik een blikje Coca-Cola, een speciale uitgave voor WK. Dat heb ik bewaard. Ook nam ik enkele Spaanse flesjes mee. Eenmaal terug in België ging ik meer Coca-Cola blikjes en glazen flesjes verzamelen. Inmiddels heb ik meer dan 2.500 verschillende blikjes, over de 3000 glazen en meer dan 5000 verschillende flesjes.”

 

 

Coca-Cola Colanuts

 

Wat betekent het verzamelen van Coca-Cola spullen voor jou?

 

“Veel. Het is echt mijn passie om de verhalen achter de Coca-Cola voorwerpen die ik verzamel te ontdekken. Dat is een element waar niet elke verzamelaar van wakker ligt. Ik wil te weten komen hoe, waarom en waarvoor een object gemaakt is. Mijn verzameling gaat veel verder dan het bij elkaar brengen van zoveel mogelijk objecten en gadgets. Ik ben eigenlijk niet alleen een verzamelaar, maar ook een archivist en een onderzoeker. Voor mijn verzameling ga ik ook regelmatig op reis.”

 

 

"Het is echt mijn passie om de verhalen achter de Coca-Cola voorwerpen die ik verzamel te ontdekken."

 

 

Heb je van je passie ook je beroep kunnen maken?

 

“Eigenlijk wel. Samen met mijn vriendin Sandrina Van Handenhove baat ik het winkeltje Colanuts uit. Dat bevindt zich op de benedenverdieping van het hoofdkantoor in Anderlecht. Hier verkopen we Coca-Cola verzamelobjecten, gadgets, snoep, cadeaus, wenskaarten, enzovoort. We hebben ook een webshop waar je allerlei verzamelvoorwerpen kan bestellen. Daarnaast organiseer ik verzamelbeurzen voor Coca-Cola-fans. Daar komen honderden verzamelaars op af.”

 

 

Kan zo’n beurs jou nog verrassen? Kom je daar nog onbekende objecten tegen?

 

“Ja, ik ben nog iedere keer verbaasd over wat er opduikt tijdens die bijeenkomsten. Het zijn niet alleen de glazen flesjes die verzameld worden. Je hebt echt wel duizenden verschillende objecten: van knuffeldieren en luciferdoosjes over autootjes tot koelers, reiskoffers en kerstballen. Ik heb thuis wonderlijke, speciale, unieke, onverwachte Coca-Cola artikelen in de verzameling die waarschijnlijk duizenden euro’s waard zijn, maar daar gaat het mij niet om. Het verzamelen zelf en de passie voor het merk Coca-Cola, dat telt!”

 

 

"Ik heb thuis wonderlijke, speciale, unieke, onverwachte Coca-Cola artikelen in de verzameling die waarschijnlijk duizenden euro’s waard zijn, maar daar gaat het mij niet om."

 

 

En tot slot, wat is je favoriete Coca-Cola?

 

Cherry Coke is mijn all-time favorite, maar de nieuwe Coca-Cola zero sugar bevalt mij zeker ook heel erg.