Werken bij Coca-Cola als Young Professional | Coca-Cola België en Luxemburg

Werken bij Coca-Cola als Young Professional | Coca-Cola België en Luxemburg

"Werkervaring, dat is niet het accumuleren van jaren. Dat is wel het ervaren van verschillende typen werkomgevingen en bereid te zijn om verschillende jobs te willen doorlopen.” – Etienne Gossart

 
“Hey, hoe lang moet jij nog”, vraagt een glimlachende zwangere dame, terwijl ze naar de bolle buik van een andere vrouw wijst. Al gauw zijn de twee dames in een gesprek verwikkeld over baby’s, zwangerschap en werken bij Coca-Cola. Het is tekenend voor de sfeer. Rondom hen begroeten jongelui elkaar hartelijk. Handen schudden elkaar enthousiast en anderen geven elkaar zowaar een gemoedelijke knuffel. We zijn op het Young Professionals event van Coca-Cola European Partners. Vier maal per jaar komen alle min 35-jarigen samen voor een activiteit om met elkaar ervaringen uit te wisselen.
 
 
 

Young professionals

 

Het Young Professionals netwerk focust op het stimuleren van zowel de persoonlijke als de professionele groei van deze jongeren, die telkens minder dan vijf jaar werkervaring hebben. Ze doen dat door activiteiten te organiseren waarbij deze diverse groep kennismaakt met elkaar, de bedrijfscultuur en de verschillende departementen.  

 

Charlotte Bertin is één van hen. Ze begon iets meer dan een jaar geleden als Sales Representative bij het departement ‘At Work & Institutions’ en is nu reeds Regional Account. “Het was mijn eerste job maar starten bij Coca-Cola was een zeer toffe ervaring. Ik werd erg goed begeleid en kreeg tijdens de inductieperiode een goede mengeling tussen theorie en praktijk.” Ook Alex Deflandre, Sales Development Manager beaamt dit. “Het was mijn droom om te werken bij Coca-Cola maar toen ik de sprong waagde, was het nog beter dan ik verwachtte. Men was enorm dynamisch en flexibel. Intens, maar met genoeg ‘me-time’.”

 

Een goede sfeer en focus op de ontwikkeling van de jongere generatie is ook wat telkens opnieuw naar voor komt tijdens deze editie van het Young Professionals event. Vijf sprekers uit verschillende departementen van Coca-Cola, maar telkens met pakken ervaring, spreken de jongeren toe over hun ervaringen.

 

Jongeren werken Coca-Cola

 

 

Stap uit je comfort zone

 

Etienne Gossart, Country Director van Coca-Cola European Partners (CCEP) hamert op het stappen uit de comfort zone: “Iedereen heeft nieuwe zuurstof nodig. Werk slechts drie tot vijf jaar in dezelfde functie en ga dan op zoek naar een nieuwe uitdaging. Zo kom je ook in contact met verschillende collega’s en leiders en dit alles draagt enorm bij tot de ontwikkeling. Je moet routine durven doorbreken, zodat je niet vast komt te zitten en voldoende uitdagingen blijft vinden.” “Het is aan jou om je eigen ervaringen op te bouwen”, sprak hij de jongeren direct toe.

 

Ook Hilde De Geest, Director Customer Logistics - met 13 verschillende functies bij Coca-Cola in 30 jaar tijd  – en Bjorn Roothaert, Director Cold Channel en D&I lead Belgium beamen dit. “Coca-Cola European Partners is een bedrijf waar alles mogelijk is, je moet wel rekening houden met vier factoren:

 

  • Bekwaamheid: iedereen heeft kwaliteiten. Sommige behoren tot de groene zone en zijn eenvoudig te doen. Andere zijn erg moeilijk en laten je in het rood gaan. Het is in die rode zone dat je het meest leert en jezelf ontwikkelt.
 
  • Prestaties: Ontwikkel je kwaliteiten terwijl je doelen behaalt. Zowel die van jezelf als die van het bedrijf.
 
  • Ambitie: Iedereen moet ambitie hebben. Zowel op korte als op lange termijn.
 
  • Aanpassingsvermogen: Alles verandert erg snel. Je moet je comfortabel voelen binnen een omgeving die constant verandert.”

 

 
Jonge werknemers Coca-Cola

 

Werken bij Coca-Cola

 

“Wat ik ook apprecieer is dat senior managers erg benaderbaar zijn”, zegt Alex Deflandre. “Ik werk door mijn functie veel samen met het hoger management en het valt me telkens op dat men veel waarde hecht aan jouw mening, maar dat men toch constructieve feedback geeft zodat je kan leren. Eigenlijk is het bijna alsof je met een doodnormale collega praat.”

 

Sabine Everaet, Chief Information Officer Europa, het Midden-Oosten en Afrika gaat nog verder. ‘Ik raad iedere jongere aan om een sponsor te zoeken: iemand die achter jou staat en je steunt. Niet alleen dat, ook jongeren moeten een mentor zijn voor de ouderen. Digital natives kunnen raad geven over zaken die niet direct tot de natuurlijke leefomgeving van het senior management behoren.”

 

 

Diversiteit bij Coca-Cola

 

Diversiteit is een onderwerp dat hoog op de agenda staat bij Coca-Cola. Denk maar aan onze steun aan de Wo.Men @ Work Award (en één van de pijlers van ons actieplan ‘This is Forward’. Hierin streven we onder andere naar 40% vrouwen in managementfuncties. “Maar diversiteit is meer dan dat”, zegt Sabine Everaet, “Als je in een kamer in een divers gezelschap bent maar slecht enkelen zeggen hun mening, dan is er geen diversiteit. Het is de taak van de teamleaders, maar ook de leden van het team om ervoor te zorgen dat iedereen zijn of haar ideeën op tafel kan legt.”

 

“En dat lukt ook”, vindt Charlotte Bertin, “er is inderdaad een meerderheid mannen binnen CCEP, maar dat heeft geen invloed. We werken allemaal samen, ongeacht het geslacht.”

 

Steven Debersaques – met zijn zes jaar werkervaring bij CCEP de Benjamin onder de sprekers – kreeg als onderdeel van het ‘Young Graduate Program’, de kans om in Noorwegen te gaan werken. Een kans die hij met beide handen greep. “Zeg altijd wat je denkt en grijp de kansen die je krijgt”, benadrukt hij, “ik kwam als jongeling in een managementteam in Noorwegen terecht en ik dacht ‘wat kan ik nu bijdragen te midden van deze senior managers’. Het mooie van Coca-Cola is echter dat mensen naar je luisteren. Ze willen de input van millennials. En andersom was het een fantastische gelegenheid om te leren hoe ervaren managers denken.”

 

Eindigen doen we met een quote van Sabine Everaet. Een aanmoediging voor iedereen die nog maar pas in de arbeidsmarkt is gestapt.

 

“Als je een mogelijkheid krijgt die jou extra ervaring oplevert, ga dan geen voor- of nadelen optellen. Doe het gewoon. Ik verzeker je dat de zaken zich achteraf wel zullen uitklaren.”

 

Interesse om deel uit te maken van de Coca-Cola familie? Bekijk dan zeker de Coca-Cola jobs op deze pagina:

 

Coca-cola vacatures