Oudste Belgische Coca-Cola reclame teruggevonden | Coca-Cola België en Luxemburg

Oudste Belgische Coca-Cola reclame teruggevonden | Coca-Cola België en Luxemburg

De tot op heden oudste Belgische Coca-Cola advertentie is gevonden: een volle advertentiepagina in de Nieuwe Gazet van Antwerpen van 25 augustus 1927. Niet toevallig ook het jaar dat Coca-Cola voor het eerst verkrijgbaar was in België.

 

Een vriend van Nicolas Rainchon, Category Development Sales & Marketing bij Coca-Cola European Partners, vond de advertentie in de krant de Nieuwe Gazet van 1927. De CCEP-medewerker bracht dit uniek exemplaar mee naar kantoor om het te laten zien aan Johan Van Mierlo, een van de grootste en meest fanatieke verzamelaars en archivisten van ons land. “Ik vind het geweldig dat Nicolas naar mij gekomen is om de advertentie te tonen. Dat de oudste Coca-Cola reclame plotseling opduikt, verrast mij enorm en maakt me super gelukkig”, vertelt Johan van Mierlo, die de Coca-Cola shop ‘Colanuts’ in het hoofdkantoor in Anderlecht uitbaat.

 

De advertentie, een volledige pagina in De Nieuwe Gazet, dateert van donderdag 25 augustus 1927. Niet toevallig ook het jaar waarin Gustave Van Gansen een licentie verkreeg om Coca-Cola te bottelen en te verdelen in België. 

 

 

Vondst tijdens afbraakwerken

 

“Een vriend van mij werkt in de bouwsector en vond deze krant uit 1927 tijdens de afbraak van een oud huis. Omdat ik bij Coca-Cola werk, wilde hij mij deze bijzondere advertentie natuurlijk meteen laten zien. Toen ik de advertentie zag, was ik ook ongelofelijk verrast”, vertelt Nicolas Rainchon, Category Development Sales & Marketing bij Coca-Cola European Partners. “Ik heb deze dan ook meteen aan Johan gegeven. Het was mooi om te zien hoe hij glunderde.”

 

 

Coca-Cola in Antwerpen

 

Coca-Cola heeft een lange geschiedenis van 90 jaar in België en de advertentie haalt dit ook aan met de vermelding ‘deze nieuwe drank’ . Daarnaast werd de eerste Coca-Cola bottelarij in Antwerpen opgericht en verscheen deze advertentie dan ook in een Antwerpse krant. Een ander opvallend gegeven is dat de prijs in de advertentie vermeld wordt (1,75 frank). De cafébaas mocht dus blijkbaar zelf zijn prijs niet bepalen.

 

Wist je dat 70% van onze dranken worden geproduceerd in onze Belgische productievestigingen? Nog meer leuke weetjes vind je hier.

 

 

De eerste Belgische Coca-Cola reclame