Wat is de ecologische voetafdruk van Coca-Cola flesjes of blikjes? | Coca-Cola België en Luxemburg

Wat is de ecologische voetafdruk van Coca-Cola flesjes of blikjes? | Coca-Cola België en Luxemburg

Net als elke producent van consumentengoederen stoten we CO2 uit bij het produceren. Dankzij een samenwerking met Carbon Trust, weten we nu ook precies hoeveel gram CO2 voor elk drankje in de lucht terechtkomt.

 

Tijdens de productie en distributie van onze drankjes in verschillende verpakkingen, stoten we CO2 uit. Denk maar aan het transport van de grondstoffen, het produceren van de drank, de productie en de verdeling van de glazen flessen en petflessen en blikken, maar evenzeer de terugname en de recyclage van het leeggoed.

 

 

Objectieve cijfers

 

Een accuraat beeld van onze ecologische voetafdruk maakt het makkelijker om maatregelen te nemen die de uitstoot van broeikasgassen tegengaan. We willen immers graag zo milieuvriendelijk mogelijk zijn en als 's werelds favoriete frisdrankproducent onze verantwoordelijkheid nemen. We kregen bij het meten van onze CO2-uitstoot de steun van Carbon Trust. Dat is een onafhankelijke onderneming, opgezet door de Britse overheid om de ambitie van een koolstofarme economie kracht bij te zetten. Daardoor kregen we een objectieve maatstaf in handen en kunnen we onze resultaten correct vergelijken en evalueren.


We beten overigens ook de spits af: het was de eerste keer dat Carbon Trust de ecologische voetafdruk van een frisdrankmerk heeft gecertificeerd. “Coca Cola was één van de eerste bedrijven die zich heeft aangemeld om de ecologische voetafdruk door Carbon Trust te laten meten”, vertelt Tom Delay, algemeen directeur van Carbon Trust. “Als onderdeel van hun voortdurende inspanningen om hun impact op het milieu terug te dringen, heeft Coca-Cola een belangrijke bijdrage geleverd aan onze norm voor het vaststellen van de ecologische voetafdruk van producten.”

 

 

“Coca Cola was één van de eerste bedrijven die zich heeft aangemeld om deecologische voetafdruk door Carbon Trust te laten meten”

 

 

170 gram CO2 per blikje Coca-Cola

 

In de analyse die we samen met Carbon Trust hebben uitgevoerd, vergeleken we de voetafdruk van de Britse verpakkingen van Coca-Cola, Coca-Cola light en Coca-Cola zero sugar. Tegelijk onderzochten we ook het verschil van dit drietal in een blik (33cl), een glazen flesje (33cl) en een petfles(2 liter). De voetafdruk van een blikje Coca-Cola light en zero sugar is de laagste. Per blikje komt 150 gram CO2 in de lucht terecht. De grootste voetafdruk is voor de 2 liter Coca-Cola petfles. Deze fles is goed voor een uitstoot van 500 gram CO2Ecologische voetafdruk (g/CO2)Coca-Cola     Coca-Cola light     Coca-Cola zero  
330 ml blikje170 g150 g150 g
330 ml glazen flesje360 g340 g340 g
2 L petfles500 g 400 g400 g

 


Het is ook interessant om de Carbon Trust-resultaten te vergelijken met andere producten, zoals uit het buitenland ingevoerde kip of druiven.

 

Hoeveel gram CO2 per Coca-Cola drankje komt in de lucht terecht Ter info: Bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk.

 

 

Wat doen we met de cijfers?

 

De Carbon Trust-resultaten zijn interessant, maar meteen ook een zeer nuttige basis om concrete actie te ondernemen. Een voorbeeld? Nu we de ecologische voetafdruk kennen, hebben we gewerkt aan de milieu-impact van onze productie. Zo zien we dat verpakkingen momenteel 40% van onze absolute CO2 rekening nemen. Daarom blijven we investeren in het aandeel gerecycleerd materiaal in onze verpakkingen en maken het voor consumenten nog gemakkelijker om flessen en blikjes correct in te zamelen. Het lichter maken van verpakkingen en het verhogen van het percentage gerecycleerd materiaal in onze verpakkingen zijn dan ook de eerste twee pijlers van onze duurzaamheidstrategie. Daaraan koppelen we het stimuleren van consumenten om hun lege verpakkingen correct te sorteren.

 

Meer daarover lees je in dit artikel. Tegen 2025 is het onze doelstelling om de CO2-voetafdruk van onze drankjes met 35% te verminderen door de -CO2-uitstoot- in onze hele waardeketen terug te dringen.