Eerste prototype papieren fles | Coca-Cola België en Luxemburg

Eerste prototype papieren fles | Coca-Cola België en Luxemburg

Bij Coca-Cola werken we aan een fles die voor 100% is gemaakt van papier – een innovatieve verpakkingstechnologie die ons kan helpen bij het realiseren van een afvalvrije wereld. Lees en bekijk wat we tot nu toe hebben bereikt.

 

Stel je voor: een wereld waarin elke verpakking die wordt gemaakt en verkocht na gebruik ook wordt ingezameld en gerecycleerd: een wereld zonder afval. Dat is het doel dat we ons hebben gesteld: uiterlijk in 2030 (2025 in West-Europa) willen we voor elk blikje of flesje dat we verkopen een leeg exemplaar inzamelen en recycleren. Daarnaast willen we ons gebruik van nieuwe verpakkingsmaterialen aanzienlijk terugdringen. We gaan voor 100% recycleerbaar of herbruikbaar tegen 2025 – in 2021 behaalden we 71%. Ook gebruiken we 100% rPET, of gerecycleerd plastic, voor al onze PET-flessen.* 

 

Dat vereist doorlopende investeringen in innovatie, onderzoek naar verschillende technologieën en, cruciaal, partnerschap en samenwerking. Het is de basis van onze aanpak, zowel bij het verzamelen en recycleren van onze verpakkingen als bij het ontwerpen ervan.

In dit kader hebben we samen met onze partner, Paboco, en de drie andere bedrijven binnen de Paboco Pioneer Community, onderzoek gedaan naar het concept van de papieren fles. En nu zijn we zover dat er een eerste generatie prototype is. We zijn ervan overtuigd dat innovatie ons zal helpen om onze doelstellingen op weg naar een afvalvrije wereld te behalen.

Fles van de toekomst

"Onze toekomstdroom is een papieren fles te creëren die gerecycleerd kan worden zoals elke andere soort papier. Dit prototype is de eerste stap op weg daarnaartoe. Een papieren fles opent een hele nieuwe wereld vol verpakkingsmogelijkheden en we zijn ervan overtuigd dat papieren verpakkingen in de toekomst een bijdrage zullen leveren aan een World Without Waste”, aldus Stijn Franssen, EMEA R&D Packaging Innovation Manager bij Coca-Cola en werkzaam binnen het project.

Maar voor we over een recycleerbare papieren fles kunnen beschikken, moet nog heel veel werk worden verzet. De papieren fles van de eerste generatie bevat namelijk nog steeds wat plastic.

“Dit eerste generatie-prototype van de papieren fles bestaat nog uit een papieren buitenlaag met een plastic sluiting en een plastic binnenlaag. Het plastic dat we gebruiken is gemaakt van 100% gerecycleerd plastic dat na gebruik opnieuw gerecycleerd kan worden. Maar onze toekomstdroom is om een papieren fles te creëren die gerecycleerd kan worden zoals alle papier. Kortom: we moeten een fles ontwikkelen zonder plastic binnenlaag”, licht Stijn toe.

 

Papieren fles wordt intensief getest

Net als andere soorten verpakkingen moet de papieren fles van de toekomst voldoen aan de strenge veiligheids- en kwaliteitsnormen zoals die nu voor voedselverpakkingen gelden. Stijn en zijn team testen de fles uitgebreid in het lab om te zien hoe ze zich houdt in de koelkast, hoe sterk ze is en hoe goed ze de drank beschermt.

“We denken ook na over hoe onze consumenten op deze papieren fles zullen reageren. Daarbij gaat het om zaken als wanneer en waar de fles kan worden verkocht en hoe die kan worden gerecycleerd. De fles moet vanuit iedere invalshoek worden onderzocht zodat we in alle opzichten de beste versie van de fles maken”, aldus Stijn.

Stijn denkt dat toekomstige technologische oplossingen zullen bijdragen aan de ontwikkeling van een papieren fles die als papier kan worden gerecycleerd – een verpakkingstechnologie die onderdeel kan zijn van de verpakkings- en portfoliomix van Coca-Cola en die voor een breed assortiment dranken kan worden gebruikt.

Stijn: “Dit alles past binnen ons streven om de meest duurzame verpakkingsoplossingen te vinden voor mensen, zodat zij van onze dranken kunnen genieten op een manier die zowel goed is voor hen als voor onze planeet”.

*met uitzondering van dop en etiket, en Aquarius 1,5 l, Tropico 1,5 l en Minute Maid 33 cl. Capri-Sun doet in 2023 de eerste internationale testen voor 100% recycleerbare verpakkingen, zodat alle producten van Capri-Sun 100% recycleerbaar zijn in 2025.