Papieren flessen | Paboco | Coca-Cola België en Luxemburg

Papieren flessen | Paboco | Coca-Cola België en Luxemburg

Wat als flessen volledig van hernieuwbare grondstoffen zouden worden gemaakt en volledig biologisch afbreekbaar zouden zijn? Dat is de uitdaging die de innovatieve Deense start-up Paboco zichzelf heeft gesteld. De naam staat voor 'the Paper Bottle Company'. Tijdens een lanceringsevenement in Kopenhagen onthulde het bedrijf zijn Pioneer Community. The Coca-Cola Company behoort tot de eerste golf van pioniersbedrijven die dit concept verder verkennen terwijl Paboco aan zijn innovatieve oplossing werkt. Dit past perfect binnen onze ambitie om te werken aan een Wereld Zonder Afval. We vroegen Michael Michelsen, Business Development Manager bij Paboco, om ons meer te vertellen over de weg die Paboco is ingeslagen en zijn visie op de papieren fles.

 

 

Wat kun je ons vertellen over het concept van de papieren fles?

 

De papieren fles is een stapsgewijs R&D-innovatieconcept. We bevinden ons nog in een vrij vroeg ontwikkelingsstadium, maar bij Paboco mikken we graag hoog: we hopen dat ooit elke fles die je ziet van papier is. We zijn ervan overtuigd dat het werk dat wij op dit moment doen, kan helpen een duurzame verandering teweeg te brengen op het vlak van consumptieverpakkingen. We focussen ons op meerdere ontwikkelingsdomeinen die stuk voor stuk samenhangen met onze visie: het ontwikkelen van een 100% recycleerbare, biogebaseerde fles. Voor de industrie kan dit een echte circulaire doorbraak betekenen, met een enorm potentieel voor hoe verpakkingen worden ontworpen, geproduceerd en gebruikt.

 

 

Hoe is dit idee ontstaan?

 

Paboco is het resultaat van onderzoek, procesverbetering en productontwikkeling. De papieren fles zelf is het logische vervolg op innovatieve productiesystemen en papieren verpakkingen. Zoals alle belangrijke innovaties begon dit met een idee waar onze oprichter helemaal in geloofde. Hij zag een geweldige kans om bij te dragen aan een wereld die gebaseerd is op hernieuwbare grondstoffen. Zijn idee vond weerklank bij bedrijven als BillerudKorsnäs en ALPLA, en zo is de joint venture ontstaan waar we vandaag mee werken.

 

 

Wat heeft dit avontuur jullie tot nu toe opgeleverd?

 

We waren er vanaf het begin op gericht om via innovatie de status quo ter discussie te stellen. In 2015 werkten onze oprichters aan een reeks ontwikkelingsprojecten voor verpakkingsprocessen. Daarbij werd ook kritisch gekeken naar de traditionele regels over hoe verpakking wordt gemaakt en naar de consument wordt gebracht. Op dat moment werkten we al samen met onze lokale partners BillerudKorsnäs en Carlsberg. In de voorbije vier jaar hebben we dit concept verder kunnen ontwikkelen en zijn we met meer partners gaan samenwerken. Ons ambitieuze start-up-idee is nu een joint venture samen met bedrijven die al veel langer aan de weg timmeren: BillerudKorsnäs en ALPLA, een specialist in duurzame verpakkingen en schaalproductie. De Pioneer Community is een logische volgende stap richting ons doel om blijvende verandering teweeg te brengen. We werken samen met - en leren van - internationale merken om ervoor te zorgen dat onze innovaties aansluiten op de werkelijke behoeften van producenten en consumenten.

 

 

Wat zijn de mogelijke voordelen van een papieren fles?

 

De technologie achter het concept van de papieren fles staat nog in de kinderschoenen, maar we kijken nu al naar de voordelen die dit concept kan opleveren. Simpel gezegd is papier een product dat van hernieuwbare grondstoffen wordt gemaakt. Dit betekent dat het gebruik van papier de vraag naar andere, niet-hernieuwbare grondstoffen kan doen dalen. Papier heeft ook meerdere technische voordelen, zoals flexibiliteit en stevigheid, waardoor zich ontwerpmogelijkheden aandienen waar andere materialen niet aan kunnen tippen. Wij geloven dat papieren flessen uiteindelijk zullen kunnen worden gebruikt voor zowel koolzuurhoudende als niet-koolzuurhoudende vloeibare voedingsmiddelen, evenals in andere sectoren zoals cosmetica en schoonmaakproducten.

 

 

Zijn er nog obstakels als het gaat om het ontwerp?

 

Uiteraard. We bevinden ons immers in de ontwikkelingsfase. We verwachten het ontwerp en de materialen van de papieren fles verder te kunnen verbeteren en de fles gereed te kunnen maken voor productie op schaal. Om een industrie te kunnen veranderen, moet je stapsgewijs vooruit gaan en je inzetten voor duurzame verandering. Het concept van de papieren fles is in volle ontwikkeling. Een van de grootste uitdagingen is daarbij om zodanig te evolueren en te groeien dat we aan de behoeften van zowel de producent als consument kunnen beantwoorden. Het feit dat we ons in de beginfase van dit avontuur bevinden, betekent ook dat we moeten rekenen op de onvermijdelijke obstakels. Maar naarmate we verder bouwen en meer leren, zetten we ons samen met de Pioneer Community in om die hindernissen te overwinnen!

 

 

Wat hoop je via deze nieuwe pioniersgemeenschap te bereiken?

 

De Paboco Pioneer Community toont onze visie inzake reële verandering op het vlak van duurzame verpakkingen. Dit is de visie van Paboco en van onze pioniersbedrijven. Voor vooruitgang op lange termijn is samenwerking essentieel. We weten dat we samen aan de slag moeten als we ons doel willen bereiken. Wij geloven dat we dankzij deze gemeenschap de noodzakelijke inzichten en begeleiding kunnen ontvangen die nodig zijn om dit veelbelovende concept verder uit te werken. Ook geloven we dat we op deze wijze technische uitdagingen aan kunnen gaan, van elkaar kunnen leren op ontwikkelingsvlak en allemaal een positieve impuls kunnen krijgen. De leden van onze gemeenschap zijn niet alleen de eigenaars van zeer succesvolle merken, maar ook echte experts op het vlak van materiaal, ontwerp en technologie.  

 

 

Hoe ziet de samenwerking met Coca-Cola er voor dit innovatieconcept uit?

 

We staan achter de sterke ambitie van The Coca-Cola Company om te werken aan een Wereld Zonder Afval. We hopen dat het concept van de papieren fles in de toekomst een waardevolle bijdrage kan leveren aan de realisatie van die doelstelling. We willen een verpakkingsconcept voorstellen dat met hernieuwbare / gerecycleerde materialen is vervaardigd en dat breed zal worden toegepast omdat het eenvoudig kan worden ingezameld en gerecycleerd. We weten dat Coca-Cola naar meerdere oplossingen kijkt om zijn verpakkingen duurzamer te maken. We kijken er dan ook naar uit om samen de uitdagingen en de te leren lessen te verkennen rond het idee van de papieren fles. Op basis van wat we samen leren, de input van onze bredere gemeenschap en de blijvende focus van Paboco op de schaling van onze innovatie hopen we dat onze volledige gemeenschap het potentieel zal inzien van biogebaseerde recycleerbare flessen die van hernieuwbare vezels zijn gemaakt.