Coca-Cola, plastic en pet | Coca-Cola België en Luxemburg

Coca-Cola, plastic en pet | Coca-Cola België en Luxemburg

Waarom gebruiken we geen verpakkingen die volledig uit gerecycleerd materiaal bestaan? We stellen een aantal vragen over plastic en PET aan Jan Burger, Manager Scientific & Regulatory Affairs bij Coca-Cola.

 

In de voedingsmiddelenindustrie is er een aantal soorten plastic geschikt voor het verpakken van voedsel en dranken. Plastic dat bijvoorbeeld voor shampooflesjes gebruikt wordt, is niet geschikt voor frisdrank omdat het koolzuurgas (de prik) doorlaat. PET (polyethyleentereftalaat) is daarom het soort plastic waar Coca-Cola het meest gebruik van maakt. We hebben tegenwoordig ook HDPE flessen voor producten zoals bijvoorbeeld Fair Life (melk), maar nog niet in Belgie.

 

 

Waarom gebruikt Coca-Cola PET materiaal?

 

“De meest gebruikte kunststof in de frisdrankenindustrie is PET (PolyEthyleenTereftalaat). PET is volledig recycleerbaar en blijft 10 jaar in tact. De lange levensduur van PET maakt het waardevol materiaal dat goed hergebruikt kan worden via een recyclageproces. Daarom is het belangrijk dat lege petflessen correct worden ingezameld zodat ze gerecycleerd kunnen worden voor hergebruik in de productie van nieuwe petflessen. Verder gebruikt Coca-Cola PET omdat het:

 

  • Licht in gewicht is, wat het transport van producten duurzamer en efficiënter maakt
  • Stevig is
  • Hoogwaardig materiaal is dat de kwaliteit en veiligheid van onze drankjes behoudt
  • Helder en transparant is (het product is goed te zien, consumenten vinden dit belangrijk)
  • In bijna elke flesvorm en grootte te maken is

 

Waarom maakt Coca-Cola geen gebruik van 100% rPET?

 

“rPET is gerecycleerd PET-materiaal. Het is niet mogelijk om 100% rPET op al onze 19 merken toe te passen, want dit materiaal is op grote schaal nu niet beschikbaar in de plasticindustrie. Tijdens het recyclageproces gaat er namelijk materiaal verloren door inzameling, sorteer- en recyclageprocessen. Er gaat ook rPET naar andere toepassingen zoals vezels voor kleding en tapijten. Er zijn dus ook andere bedrijven, naast de frisdrankindustrie, die graag gebruik willen maken van dit gerecycleerd PET materiaal.

 

Bovendien wordt 100% rPET in de frisdrankenindustrie vooral gebruikt bij producten waarvoor de kleur minder belangrijk is, want het geeft een donkerdere kleur aan de fles. Dit is geen probleem voor het merk Coca-Cola, maar minder gewenst bij onze andere merken zoals Chaudfontaine, Fanta en Sprite. We gebruiken geen 100% rPET voor het merk Coca-Cola, omdat we streven naar verhoging van het percentage rPET over ons gehele productportfolio en dus al onze merken, voor alle verpakkingsformaten. Alleen op die manier kunnen we onze duurzaamheidsdoelstellingen bereiken.”

 

 

Waarom gebruikt Coca-Cola geen hervulbare petflessen?

 

“Bij de productie van onze verpakkingen zijn kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid heel belangrijk. Het gebruik van hervulbare petflessen in de drankenindustrie, heeft een aantal nadelen:

 

  • Waterverbruik: hervulbare flessen moeten grondig gereinigd worden waardoor 50% meer water wordt verbruikt
  • Transport en opslag zijn 40% minder efficiënt
  • Hervulbare flessen zijn 2-3 keer zwaarder dan de recycleerbare petflessen voor eenmalig gebruik
  • Veiligheid en kwaliteit: het risico voor de voedselveiligheid is groter wanneer consumenten flessen terugbrengen waarin vloeistoffen kunnen zijn bewaard die niet geschikt zijn voor consumptie

 

Coca-Cola en plastic flesjes