Achter de schermen van de sorteerinstallatie Valtris | Coca-Cola België en Luxemburg

Achter de schermen van de sorteerinstallatie Valtris | Coca-Cola België en Luxemburg

Waarom pmd-inzameling?

 

Het lijkt vanzelfsprekend. Je geniet van een heerlijk verfrissende Coca-Cola en gooit de verpakking nadien zonder veel nadenken in de blauwe PMD zak. Toch is het dankzij die geste dat je lege blik of  flesje kan beginnen aan een nieuwe levenscyclus.

 

We gingen op bezoek bij Valtris, een PMD-sorteerinstallatie in Charleroi en dus de eerste halte van ingezamelde PMD-verpakkingen. We spraken er onder andere met Joeri Deswarte en Philippe Alen van Fost Plus, Philippe Teller van Valtris en Patrick Theunissen van Coca-Cola European Partners.

 

 “In 2017 werd in België ongeveer 850 000 ton aan huishoudelijke verpakkingen op de markt gebracht. Na consumptie zitten deze verpakkingen verspreid over een 600-tal steden en gemeenten. Voor de vijfduizend bedrijven die verpakte producten op de markt brengen is het onbegonnen werk om op individuele basis hun eigen verpakkingen te gaan inzamelen, sorteren en recycleren”, steekt Joeri Deswarte van Fost Plus meteen van wal. “Met de opdracht deze uitdaging collectief en efficiënt tot een succesvol einde te brengen, richtten enkele bedrijven, waaronder Coca-Cola, Fost Plus op. Dat was in 1994.”

 

 

Achter de schermen sorteerinstallatie Na de optische (of geautomatiseerde) sortering vindt aan deze band een manuele laatste sortering plaats

 

“Met de PMD-inzameling, complementair aan de glas- en de papier-kartoninzameling, werd België toonaangevend op het vlak van recyclage van verpakkingsafval, en dat blijven we tot de dag van vandaag.”

 

Dat de PMD-inzameling een succesverhaal is geworden, kan worden toegeschreven aan drie criteria die bepalend zijn voor een afzonderlijke recyclagestroom:

 

  • de kwaliteit: Is de afvalstroom niet te sterk bevuild? Kan de aanwezige vervuiling makkelijk worden verwijderd? Verstoort de aanwezige vervuiling het proces?
  • de kwantiteit: Is de afvalstroom van voldoende omvang en zit er voldoende continuïteit in om de investeringen in infrastructuur voor inzameling en sortering voor ondernemers aantrekkelijk en verantwoord te maken?
  • de homogeniteit: Is de afvalstroom voldoende homogeen of kunnen de verschillende materialen minstens vlot van elkaar worden gescheiden?

 

“Om een verpakking maximale kansen te geven in een recyclagecyclus, is het uitermate belangrijk om van bij de conceptiefase van een verpakking rekening te houden met alle factoren die de inzameling, de sortering en de recyclage kunnen faciliteren of net riskeren te bemoeilijken”, stelt Joeri Deswarte.

 

 

De toekomst van recycleren

 

“Toch is er nog werk aan de winkel op het gebied van het ontwerpen van verpakkingen”, weet Philippe Teller van Valtris. “Valtris gebruikt namelijk een combinatie van optische (of geautomatiseerde) én manuele sortering. Verschillende verpakkingsmaterialen worden via een sensor uit de PMD recyclagestroom verwijderd, waarna een ploeg van medewerkers op de afgekeurde verpakkingen nog een laatste manuele controle doet. Hierdoor wordt snel duidelijk welke verpakkingen de automatische uitsortering misleiden. Twee voorbeelden:

 

  • Verpakkingen met een etiket dat de verpakking volledig bedekt: Sommige producten hebben een verpakking die helemaal rond het flesje zit. Zo kan het optisch oog niet zien uit welk materiaal het flesje gemaakt is.
  • Samengestelde verpakkingen: Een verpakking die bestaat uit meerdere materialen, bv aluminium en PET.”

 

Wat gebeurt er met een plastic flesje Klaar voor recyclage. Een baal plastic flessen weegt gemiddeld zo'n 300 kg

 

“Klopt”, knikt Joeri Deswarte, “en naast de optimalisatie van de bestaande stromen, willen we bovendien méér inzamelen en recycleren. We gaan dit niet enkel doen door nieuwe verpakkingen in te zamelen via de PMD zak, maar ook door meer verpakkingen in te zamelen op plaatsen waar dat niet of onvoldoende het geval was. Op openbare plaatsen bijvoorbeeld. Europa geeft immers als richtlijn om tegen 2025 50% van alle plastic te recycleren. Samen met haar leden toont Fost Plus zelfs meer ambitie: tegen 2023 willen we in België 65% halen.”

 

“En ook Coca-Cola heeft grote ambities: tegen 2025 willen we dat al onze verpakkingen terug worden ingezameld”, voegt Patrick Theunissen van Coca-Cola European Partners toe. “Onze blikken,  glazen flessen én PET flessen zijn vandaag reeds 100% recycleerbaar, maar tegen 2025 willen we dat 50% van het materiaal in onze petflessen ook afkomstig is van gerecycleerde plastic.” Dat kadert in het duurzaamheidsactieplan “This is Forward” waar Coca-Cola op het gebied van duurzaamheid enkele ambitieuze doelen stelt.