12 tips om beter te recycleren | Coca-Cola België en Luxemburg

12 tips om beter te recycleren | Coca-Cola België en Luxemburg

Tijdens onze zomercampagne is het al recycleren wat de klok slaat. Van onze grote ‘Koop geen Coca-Cola, als je ons niet helpt recycleren’-reclameborden tot onze festivalflesjes die gemaakt zijn uit 100% gerecycleerd plastic. We vragen jullie om jullie blikjes en flesjes netjes in de juiste afvalzak of -bak te deponeren zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden om nieuwe producten te maken. Toch vergt sorteren nog steeds een extra inspanning van iedereen. Om die moeite zo klein mogelijk te maken, zetten we twaalf tips op een rijtje die zowel voor jou als de afvalverwerkingsbedrijven het recycleren makkelijker maken.

 

 

Maak het recycleren makkelijker voor jezelf

 

 

De tweedehandswinkel en spullenhulp

 

Deze tip werkt in twee richtingen. Als je zelf op zoek bent naar een nieuw meubel, decoratie, toestel, enz. bezoek dan zeker een tweedehandswinkel in jouw buurt. Er is altijd wel een verborgen juweeltje te vinden die een tweede leven kan krijgen in jouw huis.

 

Wil je zelf van iets af, maar is het nog steeds bruikbaar? Breng het dan naar spullenhulp. Ongetwijfeld maak je er iemand anders erg gelukkig mee.

 

 

Recycleer gewoon zelf

 

  • Wie recycleren zegt, denkt al gauw aan grote afvalverwerkingsfabrieken maar ook jij zelf kan door middel van kleine dagdagelijkse handelingen objecten gaan recycleren. Enkele voorbeelden:
  • Schrijf je op een papier? Gooi het na gebruik niet weg en schrijf de volgende maal op de achterkant.
  • Hergebruik glazen potten om slaatjes of vieruurtjes in te bewaren, als opbergpot, decoratie of om voedsel in te conserveren.
  • Gebruik plastic ijspotten om eten in diep te vriezen.
  • Zaai zaadjes van jouw favoriete kruiden in kartonnen eierdozen.

 

Hoe kan je beter recycleren

 

 

Hergebruik water

 

Nu de zomers droger en warmer worden is het meer en meer duidelijk dat water een enorm kostbaar goed is. Probeer dus zoveel mogelijk water te hergebruiken. Heb je bijvoorbeeld na het koken water over? Geef het aan de planten.

 

 

Plaats recyclingbakjes in meerdere kamers

 

Je hebt de verschillende afvalbakken in je centrale verzamelplaats, maar slechts een simpele prullenbak in je bureau, slaapkamer of badkamer? Dan komt al snel al het afval uit die laatste verzamelpunten samen in de afvalbak terecht. Als je echter ook in die andere kamers kleine sorteerbakjes zet, kan je later alles makkelijk overgieten in de juiste algemene recyclebak.

 

 

Maak een design object van je recycling bakken

 

Een bak voor pmd, één voor huisvuil, nog één voor groente- en tuinafval, enz. Al gauw staat je huis vol lelijke bakken. Toch hoeft dit niet waar te zijn. Ga zelf aan de slag met oud hout en een verfborstel. Tover houten kratten om tot een charmante verzamelplaats voor je afval en laat je afvalbak naadloos overgaan in je mooi gedecoreerd huis.

 
hoe kan ik recycleren

 

 

Hang recyclage-info op je koelkast

 

Hoort dat botervlootje nu in de pmd-zak of bij het gewone afval? Kunnen eierschalen in het groente-en tuinafval? Hang een foldertje met de ophaalagenda en de verschillende recyclageregels aan je koelkast of in je centrale afvalverzamelplaats. Zo kan je snel spieken wanneer je twijfelt aan de juiste afvalemmer.

 

 

Gebruik technologie!

 

Wil je geen papier op de koelkast? Hou dan de recyclageregels altijd bij in je broekzak. Via de ‘Recycle!’ app (Android/Apple) raak je nooit meer het noorden kwijt tussen alle verschillende recycleerbakken. Ook de openingsuren van het recyclagepark en de ophaalmomenten in jouw gemeente vind je in deze handige app.

 

 

Maak het recycleren makkelijker voor de afvalverwerkingsbedrijven

 

 

Zoals je in dit artikel kan lezen, volgt er nog een heel verhaal nadat je je flesje of blikje in de pmd-bak gegooid hebt. Het afval wordt eerst gesorteerd in een afvalverwerkingsbedrijf vooraleer het naar verschillende bedrijven gaat die het materiaal verder verwerken. Om het proces in dat afvalverwerkingsbedrijf te vereenvoudigen zijn er een aantal zaken die jij kan doen. Op die manier zorg je ervoor dat jouw verpakking zeker gerecycleerd wordt.

 

 

Sorteren, zowel binnen- als buitenshuis

 

België spant al jaren de kroon als het op sorteren en recycleren aankomt. Wat we thuis doen, moeten we echter ook doortrekken wanneer we gaan werken, sporten, reizen, feesten, wandelen,… Te allen tijde hoort afval in de juiste afvalbak. Mocht je die niet vinden in je onmiddellijke omgeving, onthoud dat een verpakking nooit in de natuur thuis hoort!

 

 

Geef enkel leeg afval mee

 

Hangt je conservenblik vol tomatensaus? Is je flesje frisdrank nog halfvol? Maak het dan eerst leeg voor je het in de pmd-zak werpt. Met te vuil afval vervuil je de afvalstroom, wat het voor de verwerkingsbedrijven moeilijker maakt, het gaat ook beschimmelen in je pmd-zak en vliegen aantrekken. Geen pretje in huis dus!

 

wat kan ik doen voor het milieu

 

 

Steek geen verpakkingen in elkaar

 

Alle verpakkingen in de blauwe zakken worden in pmd-sorteercentra gescheiden per materiaal. Om dat zo efficiënt mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat je geen verpakkingen in elkaar propt. Gooi de juiste verpakkingen los in de pmd-zak en ze zullen makkelijker hun weg vinden naar het juiste recyclagebedrijf.

 

 

Plet in de lengte, niet in de breedte

 

Flesjes en blikjes kunnen een pmd-zak snel opvullen. Velen pletten daarom het afval voor ze het in de zak werpen. Dat kan voor problemen zorgen. In de afvalverwerkingsbedrijven scant een sensor de flesjes. Als je een flesje in de lengte plet, kan de sensor haar werk niet meer doen. Zorg er dus voor dat de lengte van de fles bewaard blijft.

 

 

Vergeet de dop niet!

 

Kleine, losse onderdelen zoals doppen kunnen makkelijk verloren gaan op weg naar het recyclagebedrijf. Om dit te vermijden laat je ze best op de fles. Zo geraken ze zeker tot op hun eindbestemming. Het recyclagebedrijf zorgt ervoor dat zowel fles als dop worden gerecycleerd.

 

Coca-Cola en recycleren

 

 

Wil je weten wat er met je flesjes gebeurt nadat je ze in de pmd-zak hebt gestopt? Lees dan zeker dit artikel!