Coca-Cola wil CO2-voetafdruk met een derde verminderen tegen 2020 | Coca-Cola België en Luxemburg

Coca-Cola wil CO2-voetafdruk met een derde verminderen tegen 2020 | Coca-Cola België en Luxemburg

Onze dranken efficiënter transporteren, is één van de manieren waarop we onze CO₂-uitstoot verminderen. Het is dan ook onze doelstelling om de CO₂-voetafdruk van onze volledige waardeketen met een derde te verminderen tegen 2020. Dat doen we echter niet alleen. Met de steun van verkooppunten en logistieke partners komen we tot een efficiënte en duurzame samenwerking.

 

Onze samenwerking met Colruyt, Transport Van Dievel en CHEP (palletten) is een mooi voorbeeld van hoe we onze logistiek groener maken en optimaliseren. De logistieke uitdaging is echter groot. We bevoorraden alle uithoeken van België en doen dat vanuit vier distributiesites. “Concreet verdelen we jaarlijks zo’n 1,2 miljoen palletten op maar liefst 11.000 verschillende leverpunten”, zegt onze Senior Manager Logistics Rudy Goossens. “Het hoeft dan ook niet te verbazen dat we samen met retailers, transporteurs en producenten continu zoeken naar verbeteringen.”

 

 

Collaborative Transportation Program

 

Een zeer concreet resultaat van die zoektocht is het ‘Collaborative Transportation Program’, waaraan Coluryt, Transport Van Dievel en CHEP hun steun verlenen. Het project groeide vanuit de “Lean & Green”-community. Daartoe behoren alle bedrijven die een realistisch en gecertifieerd plan hebben om in vijf jaar tijd hun CO₂-uitstoot met 20% te verminderen. In de praktijk staken de partners de koppen bij elkaar om bijvoorbeeld het aantal lege ritten te verminderen, maar ook om de hele logistieke keten efficiënter te maken.

 

Deze video toont hoe dat in zijn werk gaat:

 

 

 

 

De betrokken vrachtwagens leggen elk jaar 16.334 kilometer minder af danvoor het begin van de samenwerking.

 

 

30% minder CO₂-uitstoot

 

De resultaten van de samenwerking lieten niet op zich wachten. De deelnemers aan het project stelden een daling van de CO₂-uitstoot met 30% per jaar vast. De betrokken vrachtwagens leggen elk jaar 16.334 kilometer minder af dan voor het begin van de samenwerking. “We zien dit project dan ook als een ‘best practice’, een voorbeeld voor onze andere activiteiten”, zegt Rudy Goossens. “Intussen startten we zelfs al een tweede samenwerking op, onder meer met DLL. Een mooi verhaal waarbij alle partners samen winnen!”