Zoetstoffen, de zoete smaak zonder de calorieën | Coca-Cola België en Luxemburg

Zoetstoffen, de zoete smaak zonder de calorieën | Coca-Cola België en Luxemburg

Wie houdt van die lekkere smaak, maar liever geen of minder calorieën wil, vindt in het aanbod van Coca-Cola zeker z’n gading. Onze suikervrije en dranken met minder suiker danken hun smaak aan zoetstoffen. Wist je trouwens dat ze vaak in combinatie worden gebruikt om de bekende smaak zo goed mogelijk te evenaren?

 

“Zoetstoffen leveren net als suiker de zoete smaak van onze frisdranken. En die smaak is een belangrijke eigenschap van onze drankjes. Mensen houden ervan.” Aan het woord is Jan Burger. Hij is SRA Senior Manager Compliance & Innovation bij Coca-Cola Western Europe.

 

Suiker bevat calorieën en voor wie die wil vermijden, werkten we aan drankjes die je wel de zoete smaak, maar niet de calorieën bieden. “Daarvoor gebruiken we zoetstoffen”, weet Jan Burger. “Ze vervangen suiker en benaderen zo veel mogelijk de lekkere smaak waar mensen zo van houden.” De zoetstoffen hebben een hele sterke zoetkracht en daardoor moet er slechts weinig van gebruikt worden. Het gevolg? Een verwaarloosbare hoeveelheid calorieën.

 

 

Combinatie van zoetstoffen

 

“In sommige producten is suiker volledig vervangen door zoetstoffen”, zegt Jan Burger. “In andere bieden we een combinatie van suiker en zoetstoffen aan. In Coca-Cola life is 45% van de suiker bijvoorbeeld vervangen.” Hoe dat komt? “Omdat bij Coca-Cola life zoetstoffen uit stevia gebruikt wordt en we suiker in frisdranken nog niet volledig kunnen vervangen zonder dat je het aan de smaak merkt”, luidt het antwoord van Jan Burger.  

 

 

“Zoetstoffen vervangen suiker en benaderen zo veel mogelijk de lekkere smaak waar mensen zo van houden.”

 

 

We maken trouwens vaak gebruik van een combinatie van zoetstoffen. Jan Burger vertelt: “Elke stof heeft immers zijn eigen smaakprofiel. Het is de kunst de zoetstoffen zo te combineren dat je de bekende, lekkere smaak bekomt. Wanneer je bijvoorbeeld enkel aspartaam gebruikt, krijg je volgens ons een smaak die te veel afwijkt van suiker.”

 

 

Een E-nummer, het bewijs van een veilige stof

 

Zoetstoffen zijn helemaal niet nieuw. Wij gebruiken ze al sinds de jaren ’60. In België was het wachten tot 1983 en de lancering van de Coca-Cola light in ons land.

 

Elke zoetstof moet eerst uitgebreid getest worden voordat de Europese voedselveiligheidsinstantie EFSA ze goedkeurt. Pas daarna kunnen wij ze in drankjes gebruiken. Voor stevia-extract was het bijvoorbeeld wachten tot eind 2011 voor die ‘go’ er kwam. “Wij zijn heel blij dat EFSA zo grondig te werk gaat”, zegt Jan Burger erover. “Ze beoordelen uitgebreide testen op mogelijke bijwerkingen, volgen het wetenschappelijk onderzoek en voeren zelf regelmatig studies uit om te kijken of bepaalde stoffen nog altijd veilig zijn. Voor ons is het een waarborg dat de stoffen die we gebruiken veilig zijn. Bij goedkeuring, krijgt een stof trouwens een E-nummer, wat er dus op wijst dat het veilig bevonden is.”

 

 

Van stevia tot acesulfaam-K

 

Hieronder geven we een overzicht van de zoetstoffen die we gebruiken om onze drankjes te maken.

 

 

Zoetstof uit stevia

 

Steviolglycosiden, beter bekend onder de naam stevia, worden gewonnen uit het blad van de steviaplant. Ze komt oorspronkelijk uit Paraguay. Het blad ervan is een unieke bron aan intense, zoetstof van natuurlijke oorsprong (200 tot 350 keer zoeter dan kristalsuiker). Sinds 2011 is zoetstof op basis van stevia ook voor gebruik in de Europese Unie goedgekeurd.

 

Sindsdien hebben we in België en Luxemburg nieuwe producten (Nestea en Sprite) op de markt gebracht die, in combinatie met suiker, gezoet zijn met zoetstof uit stevia.. Ook hebben we Coca-Cola life gelanceerd, een Coca-Cola met minder calorieën* die is gezoet met suiker en zoetstof uit stevia.

 

 

Aspartaam

 

De meest gebruikte zoetstof ter wereld. Het bestaat hoofdzakelijk uit 2 aminozuren: asparaginezuur en fenyalanine. Artsen en onderzoekers zijn het erover eens dat een normaal dagelijks aspartaamverbruik geen enkel gezondheidsrisico inhoudt. De Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) is voor aspartaam vastgelegd op 40 mg per kg lichaamsgewicht. Een persoon van 60 kg kan dus veilig tot 2,4 g aspartaam per dag gebruiken en dat zijn hele leven lang. Coca Cola zero sugar zou kunnen consumeren alvorens de ADI te bereiken.  

 

Lees meer over aspartaam.

 

 

Sacharine

 

Wordt al meer dan een eeuw gebruikt in voeding en dranken. De sterkste zoetmaker: 300 keer zoeter dan suiker. Bevat geen calorieën.  

 

 

Cyclamaat

 

Cyclamaat is ontdekt in 1937. Bevat geen calorieën. “Het is een zoetstof die wij niet zo veel gebruiken”, zegt Jan Burger. “De grens van een veilige dosering ligt er beduidend lager dan bij andere stoffen en dus kiezen we ervoor om het uit voorzorg zo weinig mogelijk te gebruiken.”

 

 

Acesulfaam-K

 

Ontdekt in 1967. Het wordt gebruikt in duizenden soorten voeding en dranken. Ongeveer 200 keer zoeter dan suiker. Wordt dikwijls gebruikt in combinatie met andere zoetstoffen.

 

Ontdek meer informatie over zoetstoffen.

 

Leer wat er in je drankje zit.

 

*45% minder calorieën vergeleken met het gemiddelde van de cola’s met suiker in Benelux, door een vermindering van suikers met 45% dankzij het gebruik van zoetstoffen uit stevia.