Hoe suikers en zoetstoffen smaken beïnvloeden | Coca-Cola België en Luxemburg

Hoe suikers en zoetstoffen smaken beïnvloeden | Coca-Cola België en Luxemburg

Dagelijks proeven we tientallen smaken met onze tong, maar de meesten onder ons staan er zelden bij stil. Een uitzondering is onze specialiste Nittya De Cock, R&D-EUG sparkling category manager bij Coca-Cola. Wij spraken haar over dranken en suiker, zoetstoffen en smaken.

 

Waarom voegen we suiker toe aan dranken?

 

“Al van jongs af aan vinden we wat zoet smaakt lekker. Zoet is geen smaak die we moeten leren waarderen, zoals zuur of bitter. De meeste van onze dranken verwijzen naar vruchten omdat ze aroma’s of vruchtensap bevatten: daar hoort een zoete smaak bij. Het is de kunst om een drankje te maken dat bij consumenten in de smaak zal vallen en hen aanspreekt vanuit wat zij verwachten of kennen.

 

Denk bijvoorbeeld aan de zoete smaak van Fanta orange, daarvoor gebruiken we als referentie de smaak van een sinaasappel. Er spelen ook nog andere factoren: zo is de kleur van Fanta in België wat lichter dan Fanta in Spanje. Dat komt voornamelijk door culturele verschillen. In België groeien geen sinaasappelbomen, waardoor onze eetervaringen en smaakverwachtingen met betrekking tot sinaasappelen, verschillend zijn dan die van bijvoorbeeld Spanjaarden.”

 

 

Hoe lastig is het om suiker te vervangen door zoetstoffen?

 

 

 

suiker vervangen door zoetstoffen

“Het vervangen van suiker door zoetstoffen is vrij complex en raakt meerdere niveaus. Het eerste betreft de zintuiglijke kwaliteit van het door zoetstoffen geleverde zoetvermogen, wat verschillend is van dat van gewone suiker. Wanneer je suikervrije dranken ontwikkelt, is het de kunst om verschillende zoetstoffen te mengen en zo de smaakperceptie van suiker zo dicht mogelijk na te bootsen. Het tweede niveau betreft de textuur: de vervanging van suiker door kleine hoeveelheden zoetstoffen heeft invloed op de textuur van onze dranken. Het laatste niveau betreft de interactie van aroma’s met suiker, die verschilt van de samenwerking met zoetstoffen.”

 

Het grootste voordeel van het vervangen van suiker door zoetstoffen in dranken is dat je de dagelijkse inname van suiker kunt verminderen. Dus je kan niet verdikken door het drinken van dranken met zoetstoffen.

 

 

Is innovatie bij Coca-Cola op dit vlak belangrijk?

 

“Zeker, innovatie op technologisch vlak is voor ons van wezenlijk belang in de productieprocessen van onze dranken. Zo kunnen we consumenten uiteenlopende oplossingen aanbieden, bijvoorbeeld met betrekking tot vermindering van de suikerinname. Doordat we blijven innoveren kunnen we technologische oplossingen ontwikkelen en nieuwe producten aanbieden die consumenten in hun behoeften voorzien. Zowel vandaag, als morgen. Consumentenvoorkeur, kwaliteit en veiligheid staan voorop bij alle productinnovaties van Coca-Cola. Verder pakken we innovatie aan vanuit verschillende invalshoeken: 

 

  • Suikerreductie realiseren door gebruik van laagcalorische zoetstoffen, inclusief zoetstoffen van natuurlijke oorsprong. 

  • Een continue zoektocht naar ingrediënten die ons de mogelijkheid geven om het verlaagde suikergehalte te compenseren zoals aroma's, vruchtensap, enz.

  • De uitbreiding van ons assortiment met ofwel een verlaagd suikergehalte of helemaal geen suiker.