Tien vragen over Coca-Cola en suiker | Coca-Cola België en Luxemburg

Tien vragen over Coca-Cola en suiker | Coca-Cola België en Luxemburg

In onze samenleving is suiker een veelbesproken en actueel onderwerp. Suiker is ook één van de smaakmakers van Coca-Cola. We vinden het belangrijk dat je kan kiezen hoeveel suiker, en dus ook calorieën, je inneemt bij het drinken van onze drankjes. Dat merk je aan ons aanbod van caloriearme en -vrije frisdranken. Maar het is ook belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over suiker. Daarom deze tien essentiële vragen over suiker en Coca-Cola.

 

1. Wat is suiker?

 

Suiker behoort tot de koolhydraten en die geven je lichaam energie. We onderscheiden verschillende soorten suiker.

 

- Sucrose is afkomstig uit suikerbiet of suikerriet. Je kan het ook kennen als sacharose of tafelsuiker. 

 

- Fructose zit in honing, fruit en groenten en is ook wel bekend als vruchtensuiker.

 

- Glucose ontstaat in ons lichaam bij de vertering van koolhydraten, bij het afbreken van sucrose en bij de omzetting van fructose in de lever. Glucose kan je ook direct innemen. Het heet dan dextrose of druivensuiker.

 

 

2. Waarin zit suiker?

 

Het onderscheid tussen sucrose, fructose en glucose maakt al duidelijk dat je suiker in uiteenlopende producten terugvindt. Sommige producten bevatten van nature suiker; bij andere producten werd de suiker toegevoegd. Je treft suiker aan in onder meer chocolade, snoep en gezoete dranken, maar ook in fruit, zuivel, granen, honing en groenten.

 

 

3. Waarom bevat Coca-Cola suiker?

 

Suiker is één van de ingrediënten van Coca-Cola. We voegen suiker toe aan Coca-Cola en andere dranken om ze zoet te maken. Dit geeft onder andere Coca-Cola de kenmerkende smaak waar veel mensen zo van houden. Ook draagt het bij aan het ‘mondgevoel’.

 

 

4. Hoeveel suiker zit in Coca-Cola, Coca-Cola life, Coca-Cola light en Coca-Cola zero sugar?

 

- Coca-Cola regular: een glas van 250 ml bevat 27 gram suiker of 4,5 suikerklontjes


- Coca-Cola life: een glas van 250 ml bevat 15 gram suiker of 2,5 suikerklontjes. Dat is 45% minder suiker dan gesuikerde cola’s in de Benelux dankzij het gebruik van zoetstoffen uit stevia (steviolglycosiden), een zoetstof van natuurlijke oorsprong.


- Coca-Cola light bevat geen suiker. Een glas van 250 ml bevat minder dan 1 calorie. In plaats van suiker gebruiken we een mix van zoetstoffen.


- Coca-Cola zero sugar bevat geen suiker. We gebruiken ook hier een mix van zoetstoffen om Coca-Cola zero sugar een zoete smaak te geven.

 

 

5. Waar komt de suiker in Coca-Cola eigenlijk vandaan?

 

In België en Luxemburg is het grootste deel van de suiker die we gebruiken om onze dranken te maken afkomstig van de suikerbiet in België of in de omliggende landen.

 

 

6. Welke Coca-Cola producten zijn suikervrij?

 

Coca-Cola wil consumenten keuze bieden. In België en Luxemburg bieden we nu 19 merken aan. Voor de meeste dranken met suiker is een alternatief met minder of zonder suiker verkrijgbaar. Daardoor bestaat ons verkoopvolume voor 48% uit alternatieven zonder suiker of calorieën. 

 

De volgende producten bevatten geen suiker:

 

-  Chaudfontaine (alle varianten) & Chaudfontaine Fusion 
 

-  Coca-Cola light
 

-  Coca-Cola light cafeïnevrij
 

-  Coca-Cola light lemon


-  Coca-Cola zero sugar


-  Coca-Cola zero sugar cafeïnevrij


-  Coca-Cola zero sugar cherry


-  Coca-Cola zero sugar lemon


-  Fanta zero orange


-  Fanta zero lemon


-  Fanta zero pink Pomelo


-  Sprite zero


-  Sprite Zero Cranberry


-  Sprite Zero Mint


-  Monster Energy Absolutely Zero


-  Monster Ultra


-  Rosport


-  Chaqwa (zonder toegevoegde melk, suiker, of siropen)

 

 

waarom suiker in Coca-Cola Suikerbieten

 

7. Hoeveel calorieën bevat een gram suiker?

 

1 gram suiker bevat 4 kcal.

 

 

8. Hoeveel suiker mag je dagelijks innemen?

 

De dagelijkse referentie-inname (RI) van suiker voor een volwassene is door experten vastgelegd op 90 gram. Suiker kan onderdeel zijn van een gebalanceerde leefstijl, mits sprake is van een gematigde consumptie.

 

 

9. Hoe zorgen we ervoor dat je niet te veel suiker consumeert?

 

We bieden voor verschillende dranken alternatieven zonder of met minder suiker. Ook kan je kiezen voor verschillende verpakkingsgroottes waardoor je je suikerinname kan reduceren. Bovendien zorgen we ervoor dat je via de verpakking makkelijk te weten kan komen hoeveel suiker een drankje bevat. Elke verpakking vermeldt duidelijke informatie over de samenstelling en voedingswaarde van onze producten. Zo kan je een weloverwogen keuze maken.

 

 

10. Kan je verslaafd raken aan suiker?

 

Suiker maakt al eeuwenlang deel uit van ons voedingspatroon en we hebben een aangeboren ‘zin in zoet’. Die zin is echter niet hetzelfde als een verslaving. Heel wat personen genieten af en toe van zoete smaken, en dat is normaal. Verschillende levensmiddelen, zoals chocolade, activeren wat wetenschappers 'beloningscentra' noemen in de hersenen. Dat is ook het geval voor andere zaken, zoals muziek of lachen. Regelmatig levensmiddelen consumeren die lekker smaken en waarvan u geniet, is niet hetzelfde als eraan verslaafd zijn.

De sleutel voor een evenwichtige levensstijl bestaat erin met mate diverse voedingsstoffen en dranken te consumeren. Heel wat van onze dranken bevatten suiker, dat calorieën bevat. Hoewel suiker in beperkte mate geen probleem vormt, is te veel ervan voor niemand goed. Zoals alle voeding en drank passen ook frisdranken met suiker binnen een evenwichtige levensstijl, zolang ze niet overmatig worden geconsumeerd.