Aspartaam: jouw vragen beantwoord | Coca-Cola België en Luxemburg

Aspartaam: jouw vragen beantwoord | Coca-Cola België en Luxemburg

Over aspartaam bestaan heel wat misverstanden. Dat het de meest gebruikte zoetstof ter wereld is, klopt. Maar welke andere beweringen zijn waarheid en welke niet? Enkele feiten op een rijtje.

 

Aspartaam bestaat uit twee aminozuren, asparaginezuur en fenylalanine. Het is een caloriearm zoetmiddel dat in veel levensmiddelen wordt gebruikt in plaats van suiker om mensen een alternatief met minder of geen calorieën te bieden.

 

Wij gebruiken aspartaam in bepaalde van onze producten, waaronder Coca-Cola light en Coca-Cola zero sugar omdat we weten dat veel mensen willen kunnen kiezen uit heerlijk smakende dranken zonder de calorieën.

 

 

1. Is frisdrank met aspartaam veilig?

 

Aspartaam is een van de grondigst onderzochte ingrediënten ter wereld. Wetenschappelijke studies bevestigen telkens weer de veiligheid ervan. De veiligheid van aspartaam is bevestigd door wereldwijd erkende instanties, zoals het JECFA (Joint Expert Scientific Committee on Food Additives) van de FAO en de WGO en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).

 

Aspartaam is een caloriearm zoetmiddel dat in veel levensmiddelen wordt gebruikt in plaats van suiker om mensen een alternatief met minder of geen calorieën te bieden. Wij gebruiken aspartaam in bepaalde van onze producten omdat we weten dat veel mensen willen kunnen kiezen uit heerlijk smakende dranken zonder de calorieën.

 

 

2. Geeft aspartaam meer zin in zoet?

 

Aangezien aspartaam een van de belangrijke ingrediënten is in sommige van onze dranken, zijn we geïnteresseerd in alle studies hierover. Verschillende studies geven verschillende resultaten, maar als er rekening wordt gehouden met al het onderzoek, dan blijkt dat laagcalorische zoetmiddelen het verlangen in suiker of zoete producten niet vergroten. Heel wat personen genieten af en toe van zoete smaken, en dat is normaal.

 

is aspartaam schadelijk

 

 

3. Word je dik van frisdrank met aspartaam?

 

De sleutel om ons gewicht onder controle houden is een evenwichtige levensstijl. Een belangrijk aspect hiervan is om met mate diverse voedingsstoffen en dranken in te nemen. Omdat aspartaam voor een zoete smaak zorgt met weinig of geen calorieën, kan het mensen helpen om hun calorie-inname onder controle te houden.

 

 

4. Is het voor zwangere vrouwen veilig om producten te drinken die aspartaam bevatten?

 

Experten zeggen dat light frisdranken veilig zijn voor zwangere vrouwen. Wij raden iedereen met vragen over hun voedingspatroon tijdens de zwangerschap aan om contact op te nemen met hun arts of vroedvrouw.

 

 

5. Ik heb gehoord over een onderzoek dat zegt dat aspartaam het risico op diabetes vergroot. Is dat zo?

 

De veiligheid van onze ingrediënten is voor ons uiterst belangrijk. Aangezien aspartaam een belangrijk ingrediënt is in sommige van onze dranken, zijn we geïnteresseerd in alle studies hierover. Volgens experten, onder wie deskundigen van de American Diabetes Association die het onderzoek naar dit onderwerp geanalyseerd hebben, blijkt uit het bewijsmateriaal dat aspartaam geen effect heeft op de bloedsuikerspiegel.

 

Aspartaam is een van de grondigst onderzochte ingrediënten ter wereld. Wetenschappelijke studies bevestigen telkens weer de veiligheid ervan. De veiligheid van aspartaam is bevestigd door wereldwijd erkende instanties, zoals het JECFA (Joint Expert Scientific Committee on Food Additives) van de FAO en de WGO, en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).

 

We raden iedereen met vragen over de risicofactoren voor diabetes aan om contact op te nemen met hun arts.

 

 

6. Leidt het drinken van light frisdranken met aspartaam tot tandbederf?

 

Zoetstoffen zoals aspartaam bevorderen het tandbederf niet. Tandbederf ontstaat door bacteriën die koolhydraten omzetten in zuur. Deze bacteriën zijn van nature in je mond aanwezig. Aspartaam is niet schadelijk voor je tanden omdat het bestaat uit bouwstenen van eiwitten en niet uit koolhydraten. Uiteraard is het voor het tegengaan van tandbederf cruciaal goed voor je tanden te zorgen en het advies van de tandarts op te volgen.

 

Meer informatie over aspartaam en alle andere zoetstoffen vind je ook op www.zoetstoffen.eu