Benieuwd naar de ingrediënten van Coca-Cola? | Coca-Cola België en Luxemburg

Benieuwd naar de ingrediënten van Coca-Cola? | Coca-Cola België en Luxemburg

Ook al ligt de geheime formule van Coca-Cola veilig opgeborgen in een kluis in the World of Coca-Cola in Atlanta, over de ingrediënten in onze frisdranken doen we nooit mysterieus. Maak kennis met onze smaakmakers.

 

Het klinkt misschien verrassend, maar het belangrijkste ingrediënt in bijna al onze frisdranken, is water. “Bij Coca-Cola bestaat bijvoorbeeld 90% van het drankje uit water”, zegt Jan Burger, SRA Senior Manager Compliance & Innovation bij Coca-Cola Western Europe. “We besteden dus heel wat zorg aan de kwaliteit ervan. Het komt ofwel van de waterleiding ofwel uit eigen bronnen. In beide gevallen zuiveren we het op basis van strenge regels die we onszelf opleggen. Dat is zeer belangrijk om onze drankjes overal ter wereld dezelfde smaak te geven.”

 

 

Fosforzuur, de pittige smaakmaker

 

“Fosforzuur zorgt voor de frisse, scherpe smaak van Coca-Cola en voor de lage zuurtegraad van je drankje”, zegt Jan Burger. “Hierdoor blijft de frisse smaak behouden.”Ongeveer 4% van je dagelijkse dosis fosfor komt uit frisdranken. Coca-Cola regular bevat 190 mg fosforzuur per 330 ml. Coca-Cola light bevat iets minder fosforzuur (177 mg); daarnaast zit hier ook citroenzuur in. Citroenzuur komt ook voor in onder andere Aquarius, Fanta, Nestea en Sprite.

 

 

Zoete smaken

 

Om onze dranken de perfecte smaak te geven maken we gebruik van suiker en/of zoetstoffen. Suiker bevat calorieën en om de consumptie van suiker te beperken gebruiken we steeds vaker zoetstoffen in onze frisdranken. Zoetstoffen zijn vaak honderden keren zoeter dan suiker en bevatten nauwelijks calorieën. Je vindt ze onder meer terug in Coca-Cola light, Coca-Cola zero sugar, Sprite Zero en Fanta Zero.
Lees meer over zoetstoffen in je drankje.

 

 

Koolzuur, de priksensatie

 

Zonder koolzuur geen Coca-Cola. “Hierdoor krijg je de priksensatie op je tong en het sissende geluid wanneer je een blikje of flesje opent”, vertelt Jan Burger. “Samen met fosforzuur zorgt het ervoor dat de frisse smaak bewaard blijft.”


Koolzuur of koolstofdioxide (CO2) is een natuurlijk gas dat we uitademen en planten nemen het op. Het is geurloos, kleurloos en bevat geen calorieën. 


Coca-Cola gebruikt koolzuur in onder andere alle varianten van Coca-Cola, Fanta, Sprite en het bruisende mineraalwater van Chaudfontaine.

 

In onderstaand filmpje hebben we alles nog even op een rijtje gezet, want we geven graag duidelijke informatie over onze producten en ingrediënten.