Ontdek de ingrediënten van de Coca-Cola-dranken | Coca-Cola België en Luxemburg

Ontdek de ingrediënten van de Coca-Cola-dranken | Coca-Cola België en Luxemburg

De geheime formule van Coca-Cola ligt veilig opgeborgen in een kluis in het World of Coca-Cola-museum in Atlanta. Maar over de ingrediënten in onze frisdranken doen we nooit mysterieus. Meer nog: we vinden het belangrijk om heldere informatie over onze producten te geven. Maak kennis met onze smaakmakers.

 

Het belangrijkste ingrediënt in bijna al onze frisdranken? Hou je vast: water. “Coca-Cola bestaat bijvoorbeeld voor 90% uit water”, zegt Jan Burger, SRA Senior Manager  bij Coca-Cola Europe. “We besteden heel wat zorg aan de kwaliteit van dat water. Zo beschermen we onze natuurlijke mineraalwaterbron in Chaudfontaine. Chaudfontaine is de eerste mineraalwaterbottelaar die bekroond werd met het gouden European Watership Stewardship-certificaat voor de jarenlange inspanningen om de thermale bron te beschermen.” 

 

“Het water in onze frisdranken komt uit de waterleiding of van eigen bronnen zoals die in Chaudfontaine. In beide gevallen zuiveren we het water volgens strenge regels die we onszelf opleggen. Dat is zeer belangrijk om onze dranken altijd dezelfde smaak en kwaliteit te geven.”

 

 

Fosforzuur, de pittige smaakmaker

 

“Fosforzuur geeft een pittige sensatie aan onze frisdrank”, zegt Jan Burger. “Hierdoor blijft de frisse smaak behouden.” 

 

Coca‑Cola regular bevat 190 mg fosforzuur per 330 ml. In Coca‑Cola light zit iets minder fosforzuur (177 mg) maar het bevat ook het voedingszuur citroenzuur. Deze stof komt ook voor in onder andere Aquarius, Fanta en Sprite.

 

 

Zoete smaken

 

Suiker en/of zoetstoffen dragen bij tot de perfecte smaak van onze dranken. Om de consumptie van suiker te beperken gebruiken we zoetstoffen in onze frisdranken. Zoetstoffen zijn vaak honderden keren zoeter dan suiker en bevatten nauwelijks calorieën. Daarom hebben we er ook maar een kleine hoeveelheid van nodig. Je vindt ze onder meer terug in Coca-Cola light, Coca-Cola zero sugar, Sprite Lemon Lime no sugar en Fanta orange no sugar.

 
Lees meer over zoetstoffen in onze frisdranken.

 

Zie ook voor meer info: www.zoetstoffen.eu

 

 

Koolzuur, de priksensatie

 

Koolzuur of koolstofdioxide (CO2) is een natuurlijk gas. Het is geurloos, kleurloos en bevat geen calorieën. Wij ademen het uit. Planten nemen het op. 

 

Koolzuur zorgt ook voor de bubbels in Coca-Cola. “Je herkent het aan het sissende geluid wanneer je een blikje of flesje opent en de priksensatie op je tong”, vertelt Jan Burger. “Koolzuur bewaart samen met fosforzuur de frisse smaak.” 

 
Coca-Cola gebruikt koolzuur onder andere in alle varianten van Coca-Cola, Fanta, Sprite en het bruisende mineraalwater van Chaudfontaine.

 

Al onze ingrediënten op een rijtje? Bekijk dit filmpje: